Wijn bij Indisch? Bagus!
Je gaat eens lekker Indisch koken dus waarschijnlijk staat de Bintang al koud. Prima, die kun je mooi opdrinken tijdens het preppen, van vijzelen krijg je dorst - en bij je hoofdgerecht kun je dan een mooie wijn schenken.
Want wijn bij Indisch of Indonesisch, dat kan heel goed! Welke lees je hieronder:
Er wordt soms een beetje moeilijk gedaan over wijn bij Aziatisch eten. Beren op de weg: het is geen traditionele combinatie, alcohol en pittig gaan niet goed samen en er zitten zo veel verschillende kruiden en specerijen in één gerecht, dat de wijn in de war raakt.
Een ander puntje: traditionele frisse bijgerechten als acar nemen wijn alle wind uit de zeilen. Azijn of citroen- en limoensap zijn killing voor een wijn die net zo zijn best aan het doen was om de rendang te begeleiden. Bier heeft daar inderdaad minder last van.
Wat te doen? Vooral niet te ingewikkeld. Houd je gewoon aan twee onderstaande vuistregels, en de wijn kan je zo maar verrassen en meer plezieren dan zo’n suffe Bintang:
* kies wijn met een laag percentage alcohol
Vooral belangrijk bij pittige gerechten. Alcohol versterkt het brandende gevoel van pepers en voor je het weet slaat de vlam in je pan. Voor witte wijn is 12.5% een mooie bovengrens, probeer rood onder de 13% te houden.
* een beetje zoet doet ’t goed
Zoete wijnen zijn - voorzichtig uitgedrukt, tegenwoordig wat minder in de mode. Maar bij pittige gerechten doet een zoetje het véél beter dan die strak-droge wijnen die je normaal drinkt. Laat je vooroordelen dus varen, en verzoen je met zoet.
Passende wijnstijlen
Er zijn een paar wijnstijlen die opvallend vaak goed passen bij Indische gerechten.
Licht zoet
Kruidig & aromatisch
Vrolijk fruitig rood
Krachtig rood
Mousserend en diversen
Zoet-zoet
Zie onderaan de pagina welke specifieke wijnen dit zijn.
Wijn-spijs bij Indonesisch eten - per gerecht, saus of ingrediënt
Bij…
Ayam Masak Madu - wit, wijnstijl 2
Ayam Taliwang - rood, wijnstijl 2
Ayam Tuturanga - wit, wijnstijl 2
Babi Guling - rood, wijnstijl 4
Gado-Gado pindasaus - wijnstijl 6
Ikan Nila Goreng - wit, wijnstijl 6
Loempia - hangt af van de saus
Nasi Goreng - wit en rood, wijnstijl 1
Pempek Palembang - wijnstijl 5
Rendang - wijnstijl 4
Sambal Goreng Buncis - boterige chardonnay
Sayur Asem - wit, wijnstijl 4
Soto Ayam - wijnstijl 5
Chilisaus - wijnstijl 6
Pindasaus - wijnstijl 6
Sojasaus (zout) - wit, wijnstijl 2
Zoet-zuur algemeen - wit, wijnstijl 2
Sambal, groen en vers - wijnstijl 2 of 3
Sambal, heet en rood - wijnstijl 6
Trassi: manzanilla (sherry) of orange wine.
Limoen - wijnstijl 2 of 3
Papaya - wijnstijl 2 of 3
Gemberwortel - wijnstijl 2
Sereh - wit, wijnstijl 2
Gefermenteerde en echt heftig pittige gerechten - wijnstijl 6
1 Licht zoet
Wit: gewürztraminer, moscato, moscatel, off dry rieslings (spätlese), rivaners en pinot gris’.
Rood: brachetto d’Acqui, sommige primitivo’s.
Rosé: zinfandels uit de VS, sommige Portugese, Spaanse of Oost-Europese exemplaren.
2 Kruidig & aromatisch
Wit: albariño uit Rias Baixas, chablis, chenin uit Zuid-Afrika, furmint, grenache blanc, grüner veltliner, müller-thurgau, muscadet, pecorino, pic-poul de pinet, pinot blanc, pinot gris/pinot grigio, roussanne, sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, torrontes, vinho verde, viognier, riesling.
Rood: pinot noir, bourgognes, côtes du Rhône, grenache, syrah.
Rosé: uit de Provence.
3 Vrolijk, fruitig rood
Barbaresco, barbera, bardolino, beaujolais, chianti, gamay, merlot, negroamaro (zonder hout), valpolicella, montepulciano d’Abruzzo.
4 Krachtig rood
Barolo, bordeaux, cabernet sauvignon uit Zuid-Amerika, carmenère, dolcetto, malbec, mourvèdre, shiraz/syrah, negroamaro (houtgerijpt), primitivo, zinfandel.
5 Mousserend
Mousserend: clairette de Die, champagne (demi-) sec, moscato d’Asti en fruitige prosecco. Of voor de natuurwijnliefhebbers: licht zoete, fruitige pétillant naturel, of wel ‘pet nat’.
6 Zoet-zoet
Hoe zoeter hoe beter, maar wel met een laag alcoholpercentage. Dus recioto, trockenbeerenauslese en dessertwijnen als banyuls, eiswein, sauternes of tokaji.
Als je de wijnstijl weet, kun je bij je lokale wijnwinkel vragen of ze daar een mooie fles van hebben. Ik zou je niet aanraden het gerecht te noemen - de kans is groot dat je dan sowieso met een gewürztraminer thuis komt - de gedoodverfde match bij curry en Aziatisch. Gewürz kan heel mooi zijn, maar voor veel gerechten is ’ie echt too much. Je bent gewaarschuwd.