📖 DAG 1
Meteen al veel geleerd van wijnmaker @josharrewijn. Vooral veel in de weer geweest met slangen, pompen en maatbekers. De wijnen zitten al sinds september in het vat. Vandaag hebben we tempranillo overgestoken van hout naar staal, en vice versa. De vernevelde wijndamp die opstijgt uit de slang als je een vat leegpompt, is trouwens enorm bedwelmend!
Ook spannend: de op schil gefermenteerde macabeo heeft een klein laagje flor en ontwikkelt zich mooi (tot verbazing van Jos 😀).
Daarna de vaten bijvullen tot de rand met een maatbeker en een soort lange plastic tuit voor de vaten waar je niet goed bijkunt. Er verdampt ongeveer een halve liter, per week, per vat (angel’s share)!! Opvallend dat het ene vat veel meer verliest dan het andere. Ik ben denk ik wel 200 keer heen en weer gelopen, omdat ik niet te veel uit het RVS wilde tappen, en nog niet goed kan inschatten hoe snel zo’n barrique zich vult.
Grootste gevaren tot nu toe: uitglijden, wijndief kapotslaan, verkeerde tank opendraaien, verkeerde kant op pompen. Jos werd nog in z’n gezicht gespuugd door een RVS-vat chardonnay. Ik kijk enorm uit naar de volgende keer. Maar eerst even naar #ladivebouteille.