Je bent natuurlijk al on fleek als je een sherry bestelt op de vrijmibo, maar als je graag natuurwijn drinkt, moet je zeker eens een En Rama proberen.
En Rama - Spaans voor ‘direct van de stok’ of ‘rauw’, is te vergelijken met een sherry barrel sample: ongefilterde wijn uit het vat.
De Fino en en Manzanilla die men doorgaans drinkt, wordt voor botteling zwaar gefilterd om stukjes flor en andere zwiebers in de fles te voorkomen. Vinden veel mensen er vies uitzien namelijk. Filtering betekent alleen ook dat een deel van de smaak verloren gaat. En de kleur, daarom zien die sherry’s altijd wat pips. Sherryfreaks zijn juist kien op de licht gefilterde En Rama’s. Die hebben veel meer smaak, een complexer karakter en een diepere kleur. It’s alive!
Een van de eerste grote sherryproducenten in Jerez die het aandurfde om van hun basis-Fino een En Rama uit te brengen, was Gozalez Byass: de Tio Pepe En Rama. Nu is het steeds gebruikelijker dat sherryhuizen naast hun Fino of Manzanilla ook een licht gefilterde En Rama uitbrengen.
Vind je die smaak van rauwe flor too much? Neem dan een En Rama die een paar jaar op fles heeft gerijpt. Vaak staat op het etiket dat je de En Rama binnen een paar maanden moet opdrinken, maar wij weten dat dat niet zo is!
Fino Tio Pepe En Rama 2018
Gekoeld drinken (6 - 8 C)
Bij: visjes, oesters en ander ziltige stuff
€ 14,75 bij winelist.nl